Food & Spice Adventure

Количка

 x 
Количката е празна

Търси в магазина

 

 

Slow Food  е международно движение, основано в Италия от Карло Петрини през 1986 година с цел да запази местните гастрономически традиции, да насърчи отглеждането на местни сортове семена, земеделски култури и породи домашни животни, много от които се съхраняват в президиуми - проекти на Slow Food в подкрепа на местните общности. Движението е организирано в местни общности, наречени конвивиуми, и наброява над  100 000 члена в над 130 държави по света с над 1000 конвивиуми.

Движението стартира в Бра, града на основателя на Slow Food Карло Петрини, разположен в регион известен със своите вина, бели трюфели, сирена и телешко.

Конкретният повод за началото на инициативата е протест срещу откриването на ресторант за бързо хранене от веригата McDonalds близо до Испанските стъпала в Рим.

Защо името Slow Food?

Това е начин да кажеш НЕ на настъплението на бързата храна (fast food) и забързания начин на живот (fast life). Slow Food означава да живееш незабързано, да отделяш време да се радваш на простите неща и удовоствия, започвайки от масата.  

Защо охлюва като символ?

Охлювът е избран защото се движи бавно,ядейки спокойно през течението на живота си. Освен това охлювът е кулинарен специалитет в областта, в която е създадено движението Slow Food.

 

Философия
Движението се основава на концепцията за еко-гастрономията – едно признание за силните връзки между храната  и планетата и факта, че избора ни на храна оказва важно влияние върху здравето на околната среда и обществото.

Трите основополагащи принципа на философията на Slow Food са, че храната трябва да бъде добра, чиста и справедлива.

  • ДОБРА: храната която ядем трябва да е добра –прясна , вкусна, сезонна диета която удовлетворява сетивата и е част от местната култура
  • ЧИСТА: да се произвежда по чист начин – производство и консумация, които не вредат на околната среда, на хуманното отношение към животните или на здравето ни.
  • СПРАВЕДЛИВА: достъпни цени за потребителите и справедливи условия и заплащане на производителите от малък мащаб.


Членовете на движението се считат за съпроизводители,  тяхната информираност  относно как се произвежда храната, която консумират  и активната им подкрепа за тези, които я произвеждат,  ги превръща  в част от производствения процес и участник в него.

Мисията

Slow Food защитава биоразнообразието в предлагането на храни, разпространява вкусово образование и свързва производители на отлични храни със съпроизводители чрез организиране на събития и инициативи.

Защита на биоразнообразието

Slow Food вярва че  удоволствието от отличната храна и напитки трябва да се свързва с усилията да се запазят безбройните традиционни семена, зеленчуци, плодове, животински породи и хранителни продукти, които изчезват поради разпространението на удобните храни и индустриализацията на агробизнеса.

 Чрез проектите  the Ark of Taste(Арката на вкусовете) и Presidia (Президиуми) подкрепени от Slow Food Foundation for Biodiversity (Слоу Фууд Фондацията за Биоразнообразие) и Terra Madre, Slow Food се стреми да защити нашeто безценно наследство от храни.

Taste Education Вкусово образувание

Чрез събуждане и трениране на сетивата, Slow Food помага на хората да преоткрият насладата от яденето и да осъзнаят важността на въпросите - от къде идва храната, кой и как я произвежда?

През 2004 година организацията открива University of Gastronomic Sciences (UNISG)    Университет по гастрономически науки за да предложи мултидисциплинарна академична програма в науката и културата за храната. UNISG  е  друг начин за обединение на иновациите и научните изследвания на академичния и научния свят с традиционните знания на земеделските стопани и производители на храни.

Свързване на производителите със съпроизводителите

Slow Food организира панаири, пазари и мероприятия в страната и чужбина за да се покажат продукти с отлично гастрономическио качество и за  да предложи на претенциозни потребители възможността  да се срещнат с крайните производители.

Slow Food Фондацията за биоразнообразие 

The Slow Food Foundation for Biodiversity е организация, която координира множество проекти (Президиуми, Земни пазари, зеленчукови градини и други) в подкрепа на Terra Madre общности, като им предоставя техническа и финансова помощ 

Тя оперира в цял свят чрез проекти за защита на местните хранителни традиции, защита на местното биоразнообразие и промотирането на малко мащабно производството на качествени продукти с увеличаващ се фокус върху инвестиции в страни от Юга.

Основния проект на фондацията от икономически и организационен  аспект е Президиума.

Вторият по важност проект е  Ark of Taste      Арката на вкусовете, каталог на качествени хранителни продукти застрашени от изчезване.

С проекта Earth Markets  Земни пазари, фондацията подкрепя развитието , разпространението и прилагането на определени взаимоотношения  между пазарите на земеделските производители по света, така че  да се намали броя на посредниците между производителите и дистрибуторите, което ще намали пътя на храната от полето до масата. Фондацията на Slow Food също така насърчава обмена на информация и знания между членовете на различни хранителни общности чрез участие в Terra Madre  . Terra Madre (Майката Земя ) е среща на хранителни общности от цял свят, както и мрежа за сътрудничеството между производителите на храни, дистрибутори, готвачи, учени и всички, които работят за отговорно и устойчиво производство на храни.

 Международен Президиум  

 

 Президиума има задачата да поддържа качествената продукция, изложена на риск от изчезване, да защитава уникални региони и екосистеми, да възстановява традиционните методи за обработка и да запазва местни породи и местни сортове растения.

Цели

Цели свързани с околната среда (защита на биоразнообразието, подобряване на устойчивоста на продуктите) са основни цели за всеки Президиум. Всеки набор от правила за производство, изисква от производителите да се елиминира или намали химичните обработки, да се даде гаранция  за благосъстоянието на животните (с помощта на екстензивни селскостопански системи, достатъчно пространство, не насилствено хранене), защита на  местни сортове  и  породи и предпочитание към използването на енергия от възобновяеми източници електроенергия. 

Икономическите цели (увеличение на доходите на производителите, развитие на местни дейности, Повишаване на заетостта) Икономическия аспект е очевидно жизненоважен (Продуктите  изчезват защото те вече не са печеливши , производителите трябва да имат гаранции за икономическото им бъдеще) 

Социални цели  (Подобряване на социалното положение на производителите и засилване на организационен им капацитет) 

Културни цели (Укрепване на културната идентичност на производителите и насърчаване на производствените райони) Целите са свързани със способността на президиума да стимулира на публикации за местния район, създаване на туристически маршрути и други културни инициативи, реставрация на стари сгради и др.

 

Какво върши Президиума?

Търсене на подходящите производители, техници и институции за определяне на целите на Президиума и създаване на работна група.

II. Проучва района на производство за събиране на данни и информация за осигуряване проследяемост и високо качество на продукта.
III. Подпомага производители в изграждането и учредяването на асоциацията на производителите Със свое собствено име и марка.
IV. Популяризира  продуктите като информира потребителите по целия свят, че това са необикновени продукти и че с откриването, купуването и  дегустация им  означава изучаване на историята и традициите на една територия и опазването на културното наследство.

Установени са четири характерни за България конвивиума:

  • Зелено сирене от района на с. Черни Вит, община Тетевен;

 

 

  • Породата каркачанска овца производните й млечни продукти от района на с. Влахи, община Кресна;

 

 

  • Напавок - кълцано свинско месо, натъпкано в стомаха на прасето, което съхне бавно, заровено в пепел - с. Горно Драглище, Разложко

 

 

  • Смилянския фасул от района на с. Смилян, община Смолян.

 

 

 И най-новото попълнение розовият домат от Куртово Конаре, известен още като "голям бабин"

 


Copyright © 2014. Food and Spice All Rights Reserved.