Food & Spice Adventure

Количка

 x 
Количката е празна

Търси в магазина

СЪВЕТИ  ШАФРАН


 

 
•  Не използвайте дървени прибори, защото имат способността да попиват скъпоценния шафран.

 

 

 •    Съхранявайте шафрана на хладно, сухо място далеч от светлина и той ще се съхрани до 2 години.

 

 
•  Използвайте шафрана премерено. Ако сложите малко, добавя вкус, но ако сложите прекалено много може да развали гозбата, като я направи прекалено горчива.

 

 

 

•  Когата купувате шафран, обръщайте внимание на грамажа на опаковката!!! Често цената на пръв поглед е приемлива, но при много малък грамаж. За да сте сигурни при сравняването на различните опции за покупка на шафран, първо преизчислете цените за 1 гр. и тогава сравнявайте цените на различните марки шафран.  Внимавайте, ценовите разлики може да бъдат големи. Ако може премерете грамажа на опаковката, може да е по-малко!

 

  •  Сравнявайте само шафран от едно и също качество, иначе рискувате да сравнявате ролс-ройс с москвич. Избирайте шафран по възможност със сертификат по международния стандарт  ISO 3632.
•    Купувайте само първокачествен шафран (със стойност на кроцина над 190 единици). Той излиза най-евтино, защото използвате по-малко. При по-ниско качество шафран, най-често плащате за мъртво тегло ( близалките са примесени с части от стъблото или други примеси, без всякаква кулинарна стойност )

 


•    Не купувайте шафран на прах! Шафрана на прах е лесен за употреба и можете директно да го прибавяте към яденето, но като ли с това се изчерпва неговата полезност. При него не можете да сте сигурни дали няма примеси. Най-често търговците прибавят други съставки към шафрана на прах. Може би най-важният минус е, че шафрана на прах бързо губи своя аромат за разлика от щафрана на нишки. Шафрана на прах, също така,  ви отнема възможността да използвате цели нишки в ястието и така да визуализирате шафрана в готовата храна.  Не на последно място, крехкият шафран на нишки лесно се превръща в шафран на прах, като го стрийте между пръстите си или в саханче.  Затова, по-добре избягвайте покупката на шафран на прах

 

 

                                                        

•    Цената на щафрана е ориентир дали е истински или не. Цената на 1 грам е около 10 лева. Прекалено евтиния шафран поражда съмнение дали въобще е шафран или някой от евтините му заместители или не е примесен с други евтини съставки за “мъртво тегло”.  На пръв поглед прекалено добрата оферта може да Ви излезе солена.

 
 

 •    Поради близостта ни с Турция и множеството арабски търговци по нашите пазари е лесно да си купите един евтин заместител- тъй наречения “Турски шафран”. Това не е шафран а картам или шафранка (Safflower)- тревисто едногодишно растение, подобно на магарешкия трън. Използва се за оцветяване и овкусяване на храни. През последните 50-ина години растението се отглежда главно заради растителното масло, което се получава от семената му.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2014. Food and Spice All Rights Reserved.