Food & Spice Adventure

Количка

 x 
Количката е празна

Търси в магазина

       

                                   Шафранът  и приложението му  в  медицината

Човечеството  използва много подправки които имат двойно предназначение както в кулинарията  така и в медицината.Една от тях е шафранът.Неговите безспорни вкусови качества са добре известни.По- малко се знае  обаче за неговото здравословно приложение.

Още Авицена описва неговите свойства и начини за приложение при лечението  на  болести засягащи стомашно-чревния тракт,дихателните органи,сърдечно –съдовата система и много други.В народната медицина се  счита ,че шафрана действа  като пикочогонно средство, а също и като тонизиращо, повишаващо  потенцията средство. Богатите жени в Персия са пиели настойка от шафран за облекчаване на болките при раждане.

Химичен състав

Широкият спектър на приложение в медицината се обяснява от специфичния химичен състав на шафрана.Това за което са се досещали древните лечители бе напълно потвърдено  от съвременните медици. Шафранът съдържа над 150 етерични и ароматни съединения. Той също има много неетерични активни съставки, много от които са каротеноиди, включително зеаксантинликопен и различни α- и β-каротени. Златистият жълтооранжев цвят на шафрана обаче се дължи главно на α-кроцина.

Полезни свойства

Шафранът често се използва в качеството си на помощно средство към класическите форми на лечение.По- важните от полезните му свойства са използването му като средство за изчистване на кръвта,нормализацията на жлъчния сок и на меко действащо леко пикочогонно средство.Особенно ефективен е при отоци,водянка и други подобни заболявания.Препоръчва се при подагра и ревматизъм  за разграждане на солите в ставите.

Шафранът е едно от най-старите средства  използвано за премахване на последиците от прекомерна употреба на алкохол. Той спомага  за отстраняването на токсичните продукти получени при разграждането на алкохола и по този начин подпомага възстановяването на организма.Друга  група заболявания при които се препоръчва шафрана са заболяванията на храносмилателната  система . Той премахва възпаленията, нормализира  функцията на черния дроб,жлъчката и далака.

Има клинични данни за леко седативно действие при депресии,невралгии и други подобни разстройства. Употребата на шафран се препоръчва на жени с разстроен менструален цикъл, а при мъжете в Близкия изток се използва като афродизиак без странични ефекти.

 

Противопоказания

Заддължително трябва да се отбележи,че освен многото полезни свойства шафрана има и някои ограничения при употребата му. Бременни,кърмещи жени и деца под 12г трябва да избягват консумацията  му. Внимавайте също да не се предозира,доза над 1гр е опасна за живота.

Въпреки тези ограничения през  5-те хилядолетия на употребата му от човечеството нещастните случаи са единици,  а получилите облекчение безброй. Просто трябва да не се прекалява и нищо повече.

                      

 

 


Copyright © 2014. Food and Spice All Rights Reserved.