Food & Spice Adventure

Количка

 x 
Количката е празна

Търси в магазина

ТЕРАПЕВТИЧНИ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ПРИ УПОТРЕБАТА НА МАСЛИНИ И ТЕХНИТЕ ПРОИЗВОДНИ

 

 

Фитохимикалът, известен под името олеуропеин, съдържащ се в плода на маслината и зехтина   е доказал, че елиминира раковите тумори за 9 до 12 дни при опити с лабораторни мишки!

Не е за чудене, че при населението на Средиземноморието — понеже хората там консумират 20 пъти повече зехтин от американците — заболеваемостта от рак  е наполовина по-малка, отколкото в САЩ. Както листата на маслините, така и самите маслини имат активни полифенолни свойства, но при обработката на маслините в саламура много от тях се изгубват.При необработените маслини  като сорта Трумба от островите Тасос и Хиос активните съктавки остават непроменени.

Въпреки това, зехтинът съдържа достатъчно полифеноли, предоставящи множество ползи за здравето. Но именно маслиновите листа  и плодове са възхвалявани за противотуморните, противомикробни и противовирусни им свойства.Връзката между маслините и здравето на човека в средиземноморския регион е установена още в неолитната епоха . Лечебните им употреби датират  от преди 6000 години, като те се споменават дори в пасажи от библията като „дървото на живота”.

Почти преди 2500 години, Хипократ – бащата на медицината – предписва зехтинов концентрат, извличан от маслиновите листа за редица здравословни проблеми като болки в мускулите, язви и чревни инфекции.

След изследвания, продължили четири десетилетия учените откриха, че олеуропеинът е съединението в маслините, което придава лечебните им свойства.

Олеуропеинът е фитохимикал, съдържащ едни от най-мощните полифенолни антиоксиданти, които съществуват на земята и се е доказал като силно противораково съединение.

Той съдържа 12 различни антиоксиданти — включващи хидрокситирозола, който има способността да усвоява радикалите от кислорода 10 пъти по-висока от тази на зеления чай, и тирозола, който помага за предпазването на клетките от увреждането, причинено от окисляване.

Учените първоначално смятаха, че олеуропеина има способността да „лекува” различни заболявания. Но по-късно те откриха, че той всъщност не лекува заболяването пряко — той по-скоро парира или убива патогените.

Патогените са причиняващите заболяванията фактори като вирусите и бактериите.

Когато олеуропеинът спре действието на даден патоген, той всъщност „изважда от строя” и  „дерайлира” заболяването на момента… или спира разпространението му в тялото. След като патогените са парирани и обезвредени, имунната система може да се възстанови и да „излекува” заболяването из основи.

Биохимиците в това изследване съобщиха, „от тези тумори не можеха да се възстановят жизнеспособни ракови клетки. Тези наблюдения превръщат олеуропеина от не-токсичен антиоксидант в мощен противотуморен фактор, пряко противодействащ на туморните клетки”.

Освен това,олеуропеина е показал, че лекува успешно и други заболявания, освен рака.

Клинични тестове, проведени в Медицинското училище на Ню Йоркския университет показаха, че употребата на маслини и техните производни са способни да променят хода на инфекции от типа ХИВ и, че дори може да задържат развитието на  тези заболявания.

 

Ползите от и терапевтичните употреби на маслини и зехтин включват :

  • Дезактивиране на бактериални, вирусни и ретровирусни инфекции
  • Предпазване от инфекции на зъбите и при операция
  • Унищожаване на ХИВ вируса, както и на херпес и херпес зостер
  • Ефикасно лечение на настинки, грип и пневмония
  • Намаляване симптомите на синдрома на хроничната умора
  • Усилване на кръвообръщението, кръвотока и намаляване увреждането нанасяно от свободните радикали (което спомага справянето с атеросклерозата, хипертонията и артрита)
  • Противогъбично и антибактериално действие при микоза, гъбички по ноктите, гъбични инфекции и хламидия

Важно

Статията е информативна, молим не се самолекувайте съобразно изложената информация по-горе – първо се консултирайте с личния си лекар или с лекар специалист по заболяванията, които можете да имате.

 


Copyright © 2014. Food and Spice All Rights Reserved.