Food & Spice Adventure

Количка

 x 
Количката е празна

Търси в магазина

 

 

КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД РАЗЛИЧНИТЕ МАРКИРОВКИ ЗА КАЧЕСТВО?

 

 

През последните години по упаковките на храните,особено вносните се появиха много и най- разнообразни стилизирани сиволи.Навярно много от вас са си задавали въпроса:

„Какво ли означават и с каква цел се маркират продуктите“.Ето защо  ние решихме да ви запознаем каква информация предоставят на потребителя за да улесним Вашия правилен избор.Ще започнем с маркировката на органичните продукти .

Био продуктите са резултат от биологичното земеделие - сертифицирано производство на вкусни храни и пълноценни суровини чрез земеделски практики, които опазват околната среда и осигуряват оптимални условия за живот на растенията и животните. То набляга на употребата на природните ресурси вместо на синтетични добавки

Всеки продукт, означен като „organic“ (органичен) или съкращения като „eco“ (еко) или „bio“ (био) трябва най-малко да бъде произведен съгласно строгите правила в тази област. Те позволяват само разрешени добавки към земеделските операции, изискват приемливи практики за производство на растения и животни и изискват специални процедури за преработка. Биохраните трябва да бъдат обработени без изкуствени овкусители, подобрители, оцветители или подсладители. Генно-модифицираните организми (ГМО) са забранени. Това се прилага както към произведените в ЕС биопродукти, така и към вноса.

Биопроизводителите преминават през поне една задълбочена годишна инспекция, за да докажат съответствието си с правилата за биологично производство.

Тези инспекции гарантират, че когато купувате продукти с етикет „биологичен“, можете да сте сигурни, че при производството им е била защитена околната среда, животните, селските райони и накрая и вие самите.

 

 Започваме с най-разпространения знак приет във всички страни от ЕС.Той е приет във всички страни от 1 юли 2010г.Под знакът на етикета е указан кода на контролиращата инспекция и мястото на отглежданата селскостопанска суровина от която е произведен продукта,наименуванието на сертифициращия орган.

Кодът на контролния орган се състои от-кода на страната и шифър който се дава от упълномощен орган на властта.Нарушението при използването на този логотип носи отговорност не само пред законодателството ,регламентиращо органичното производство,но и се смята за нарушаване на правата за интелектуална собственост.

На потребителят купуващ продукт маркиран с този логотип се гарантира,че:

- Не по- малко от 95% от компонентите на продукта са произведени органично

- Продуктът съответства на официалните правила за контрол.

- Продуктът е достигнал до крайния клиент в оригинална закрита опаковка на производителя или преработвателя.

- Върху продуктът е изписано името на производителя и кода на проверяващия го орган.


Copyright © 2014. Food and Spice All Rights Reserved.